Je eigen groene koffiebonen branden thuis. Een leuke en lekkere hobby. Na het zelf brouwen van bier en maken van wijn, lijkt het thuis branden van ongebrande koffiebonen een steeds populairdere bezigheid. Met koffiebonen van over de hele wereld en ruim 1.200 smaakcomponenten, is koffie complexer dan wijn. Daardoor kun je enorm variëren en dat maakt het ook zo leuk! Als je het brandproces goed uitvoert, kun je unieke smaken ontdekken die je nog nergens anders gedronken hebt.
Het hele proces begint bij het selecteren van de juiste groene koffieboon en het bedenken van jouw brandmethode. Hiermee kun je uiteindelijk precies het kopje koffie zetten dat jij het aller lekkerst vindt (oefening baart kunst).
Er zijn 3 verschillende methodes om koffie te branden: in een koekenpan, in de oven of met een professionele koffiebrander. De koffiebrander is een behoorlijke investering en daarom nog niet aan te raden als je net met deze hobby begint. Ook neemt het nogal wat plaats in beslag in de keuken. En je hoeft bijna geen moeite meer te doen om de bonen te branden. En het is toch een leuke hobby. Daarom vertellen we je hoe je je eigen koffie brandt in een koekenpan én in de oven.
Koffiebranden in een (wok)pan
Doe 150-200 gram groene koffiebonen in een pan en zet op middelhoog vuur. Het totale brandproces duurt ongeveer 20 minuten, afhankelijk van hoe dark-roasted je de bonen wilt. Je gebruikt geen olie of boter.
Houd de koffiebonen constant in beweging door te roeren met een houten lepel om er op die manier voor te zorgen, dat de bonen allemaal tegelijk branden. De bonen worden langzaam bruiner en een beetje groter. Na zo’n 10 minuten klinkt de 1e ‘crack’. Dit is goed voor een light-roast. Voor espressobonen adviseren wij nog niet te stoppen. Want de dark-roast bereik je bij de 2e ‘crack’. Hier zou je het beste kunnen stoppen, omdat de verkleuring hierna erg snel gaat en de bonen kunnen verbranden. En dat is niet de bedoeling natuurlijk.
Haal de gebrande koffiebonen van het vuur en koel de bonen door ze te besprenkelen met een plantenspuit met koud water. Zodra de koffiebonen afgekoeld zijn, giet je ze in een zeef. Beweeg de zeef heen en weer zodat de buitenste velletjes loslaten. Deze zijn namelijk niet lekker.
Een tip is om dit proces buiten op een gaspitje uit te voeren of in een keuken met afzuiging die is afgesloten van de rest van je huis. Er komt namelijk redelijk wat rook vrij.
Koffiebranden in een heteluchtoven
Verwarm de oven op 220 graden. Verdeel 150-300 gram groene bonen over een ovenplaat. Let erop dat de bonen niet over elkaar liggen, maar echt verdeeld zijn. Het gewicht is dus afhankelijk van de oppervlakte van de ovenplaat. Dit branden zal zo’n 20-40 minuten in beslag nemen.
Schep de bonen om de 5 minuten goed om. Naarmate de bonen langer in de oven liggen, is het aan te raden, om de koffiebonen goed in de gaten te houden. Een light-roast boon zal ongeveer bij 20 minuten goed zijn, een dark-roast bij 40 minuten. Ook hier geldt dat, zodra je vindt dat de koffiebonen klaar zijn, je deze uit de oven haalt en besprenkelt met koud water (met een plantenspuit). Zeef de velletjes van de koffiebonen en laat deze afkoelen op kamertemperatuur.
Wanneer kun je de koffiebonen malen en drinken? Wat ons betreft in een paar uurtjes, zodra de koffiebonen volledig zijn afgekoeld. Anderen zeggen dat het pas na 1 dag kan. In ieder geval is het erg leuk en leerzaam om elke dag een bakje te zetten. In de eerste 2 weken na het brandproces kan de smaak iedere dag anders zijn!
Oefen je eerste branding met een kleine hoeveelheid koffiebonen. Ondanks dat het branden niet heel moeilijk is, kost het wel tijd om jouw favoriete smaak te ontdekken. Graag horen wij hoe het koffiebranden bevalt, maar vooral: hoe de koffie smaakt!
Thuis je eigen koffiebonen branden
Je eigen groene koffiebonen branden thuis. Een leuke en lekkere hobby. Na het zelf brouwen van bier en maken van wijn, lijkt het thuis branden van ongebrande koffiebonen een steeds populairdere bezigheid.
Met koffiebonen van over de hele wereld en ruim 1.200 smaakcomponenten, is koffie complexer dan wijn. Daardoor kun je enorm variëren en dat maakt het ook zo leuk! Als je het brandproces goed uitvoert, kun je unieke smaken ontdekken die je nog nergens anders gedronken hebt.
Het hele proces begint bij het selecteren van de juiste groene koffieboon en het bedenken van jouw brandmethode. Hiermee kun je uiteindelijk precies het kopje koffie zetten dat jij het aller lekkerst vindt (oefening baart kunst).
Er zijn 3 verschillende methodes om koffie te branden: in een koekenpan, in de oven of met een professionele koffiebrander. De koffiebrander is een behoorlijke investering en daarom nog niet aan te raden als je net met deze hobby begint. Ook neemt het nogal wat plaats in beslag in de keuken. En je hoeft bijna geen moeite meer te doen om de bonen te branden. En het is toch een leuke hobby. Daarom vertellen we je hoe je je eigen koffie brandt in een koekenpan én in de oven.
Koffiebranden in een (wok)pan
Doe 150-200 gram groene koffiebonen in een pan en zet op middelhoog vuur. Het totale brandproces duurt ongeveer 20 minuten, afhankelijk van hoe dark-roasted je de bonen wilt. Je gebruikt geen olie of boter.
Houd de koffiebonen constant in beweging door te roeren met een houten lepel om er op die manier voor te zorgen, dat de bonen allemaal tegelijk branden. De bonen worden langzaam bruiner en een beetje groter. Na zo’n 10 minuten klinkt de 1e ‘crack’. Dit is goed voor een light-roast. Voor espressobonen adviseren wij nog niet te stoppen. Want de dark-roast bereik je bij de 2e ‘crack’. Hier zou je het beste kunnen stoppen, omdat de verkleuring hierna erg snel gaat en de bonen kunnen verbranden. En dat is niet de bedoeling natuurlijk.
Haal de gebrande koffiebonen van het vuur en koel de bonen door ze te besprenkelen met een plantenspuit met koud water. Zodra de koffiebonen afgekoeld zijn, giet je ze in een zeef. Beweeg de zeef heen en weer zodat de buitenste velletjes loslaten. Deze zijn namelijk niet lekker.
Een tip is om dit proces buiten op een gaspitje uit te voeren of in een keuken met afzuiging die is afgesloten van de rest van je huis. Er komt namelijk redelijk wat rook vrij.
Koffiebranden in een heteluchtoven
Verwarm de oven op 220 graden. Verdeel 150-300 gram groene bonen over een ovenplaat. Let erop dat de bonen niet over elkaar liggen, maar echt verdeeld zijn. Het gewicht is dus afhankelijk van de oppervlakte van de ovenplaat. Dit branden zal zo’n 20-40 minuten in beslag nemen.
Schep de bonen om de 5 minuten goed om. Naarmate de bonen langer in de oven liggen, is het aan te raden, om de koffiebonen goed in de gaten te houden. Een light-roast boon zal ongeveer bij 20 minuten goed zijn, een dark-roast bij 40 minuten. Ook hier geldt dat, zodra je vindt dat de koffiebonen klaar zijn, je deze uit de oven haalt en besprenkelt met koud water (met een plantenspuit). Zeef de velletjes van de koffiebonen en laat deze afkoelen op kamertemperatuur.
Wanneer kun je de koffiebonen malen en drinken? Wat ons betreft in een paar uurtjes, zodra de koffiebonen volledig zijn afgekoeld. Anderen zeggen dat het pas na 1 dag kan. In ieder geval is het erg leuk en leerzaam om elke dag een bakje te zetten. In de eerste 2 weken na het brandproces kan de smaak iedere dag anders zijn!
Oefen je eerste branding met een kleine hoeveelheid koffiebonen. Ondanks dat het branden niet heel moeilijk is, kost het wel tijd om jouw favoriete smaak te ontdekken. Graag horen wij hoe het koffiebranden bevalt, maar vooral: hoe de koffie smaakt!