De Robusta of Arabica koffieboon: je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat is nou eigenlijk precies het verschil?
De verschillende koffiebonen
Een koffieboon groeit aan de koffieplant met wat vruchtvlees eromheen: de koffiebes. De bes is een soort steenvrucht. Maar de koffieboon zelf is eigenlijk een pit of zaad. Enkel vanwege de vorm, heeft het de naam ‘boon’ gekregen.
Op de wereld groeien ruim 60 verschillende koffiebonen. Maar slechts 2 daarvan zijn geschikt voor consumptie: de Arabica en Robusta koffieboon. En die 2 soorten verschillen enorm.
Over Arabica
De meest voorkomende boon is de Arabicaboon die zo’n 65% tot 80% van de wereldproductie vormt. Deze boon is moeilijker om te telen, omdat deze op grote hoogtes groeit. Ongeveer tussen de 1.000 en 2.000 meter en tussen de 15 en 25 graden Celsius. Vanwege die hoogte hoeft de plant zich minder te beschermen tegen parasieten, dieren en ziektes. Daardoor bevat de Arabicaboon een minder hoog cafeïnegehalte. Vanwege het lagere cafeïnegehalte smaakt deze boon voller en zachter. Ook is de Arabicaboon minder bitter, wel zoeter (2x zo hoog suikergehalte), bloemiger en frisser. Je kunt smaken van noten, chocolade en fruit erin terugvinden. In de Arabicasoort kun je een heel breed palet van verschillende herkenbare smaken tegenkomen.
De groei op grote hoogtes en het lagere cafeïnegehalte heeft ook nog andere gevolgen. De boon is namelijk kwetsbaarder en moeilijker te telen. En de oogsten zijn daardoor beperkter dan bij de Robustaboon.
Over Robusta
Daarentegen brengt een Robusta bonenoogst meer op. Deze boon is blootgesteld aan meer gevaar en daardoor is het cafeïnegehalte tot wel 2 x hoger dan bij Arabica. Door het hogere cafeïnegehalte en de sterkere smaak, is de Robusta koffieboon geschikter voor espressokoffies, zoals Latte Macchiato, cappuccino en ice coffee. Deze drankjes zijn met de jaren steeds meer trendy geworden, wat weer als gevolg heeft dat de vraag naar de Robustaboon enorm is toegenomen. Ondanks de toenemende vraag is Robusta wel goedkoper dan Arabica.
Bij Robusta zijn de exacte smaken er minder goed uit te halen dan bij Arabica. De Robusta koffieboon zorgt vooral voor een stevige en volle smaak.
De Arabicaboon wordt geteeld in gebieden rond de evenaar op grote hoogtes. Van oorsprong komt de boon uit Ethiopië en Jemen.
Robusta groeit eveneens rond de evenaar, maar in lagergelegen gebieden. Deze meer bitterre koffieboon komt van origine uit Centraal- en West-Afrika en ook Ethiopië.
Hoe herken je de bonen?
De Robusta koffieboon is kleiner, maar wel iets zwaarder dan de Arabicaboon. Ook hebben die bonen een donkerder bruine kleur dan Arabica, wanneer deze gebrand zijn. Voor het brandingsproces is Robusta meestal bruingroen van kleur. Arabica kan zelfs verschillen van geelachtig tot groen-/ blauwgrijs. Ook herken je de Arabicabonen aan de ovale vorm. Robusta is daarentegen ronder van vorm.
Melanges
Vanwege de verfijnde smaken van Arabica is deze koffieboon ideaal voor een 100% Arabica kopje koffie. Omgekeerd is dit niet het geval bij Robusta. Een 100% Robusta bakje kom je nauwelijks tegen. Echter is deze bijna altijd wel toegevoegd in een melange. De Robusta zorgt in dat geval voor het fijne bittertje, de (voor veel koffieleuten) onmisbare cremalaag en de extra cafeïneboost om de ochtend door te komen.
Verschil tussen robusta en arabica koffie
De Robusta of Arabica koffieboon: je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat is nou eigenlijk precies het verschil?
De verschillende koffiebonen
Een koffieboon groeit aan de koffieplant met wat vruchtvlees eromheen: de koffiebes. De bes is een soort steenvrucht. Maar de koffieboon zelf is eigenlijk een pit of zaad. Enkel vanwege de vorm, heeft het de naam ‘boon’ gekregen.
Op de wereld groeien ruim 60 verschillende koffiebonen. Maar slechts 2 daarvan zijn geschikt voor consumptie: de Arabica en Robusta koffieboon. En die 2 soorten verschillen enorm.
Over Arabica
De meest voorkomende boon is de Arabicaboon die zo’n 65% tot 80% van de wereldproductie vormt. Deze boon is moeilijker om te telen, omdat deze op grote hoogtes groeit. Ongeveer tussen de 1.000 en 2.000 meter en tussen de 15 en 25 graden Celsius. Vanwege die hoogte hoeft de plant zich minder te beschermen tegen parasieten, dieren en ziektes. Daardoor bevat de Arabicaboon een minder hoog cafeïnegehalte. Vanwege het lagere cafeïnegehalte smaakt deze boon voller en zachter. Ook is de Arabicaboon minder bitter, wel zoeter (2x zo hoog suikergehalte), bloemiger en frisser. Je kunt smaken van noten, chocolade en fruit erin terugvinden. In de Arabicasoort kun je een heel breed palet van verschillende herkenbare smaken tegenkomen.
De groei op grote hoogtes en het lagere cafeïnegehalte heeft ook nog andere gevolgen. De boon is namelijk kwetsbaarder en moeilijker te telen. En de oogsten zijn daardoor beperkter dan bij de Robustaboon.
Over Robusta
Daarentegen brengt een Robusta bonenoogst meer op. Deze boon is blootgesteld aan meer gevaar en daardoor is het cafeïnegehalte tot wel 2 x hoger dan bij Arabica. Door het hogere cafeïnegehalte en de sterkere smaak, is de Robusta koffieboon geschikter voor espressokoffies, zoals Latte Macchiato, cappuccino en ice coffee. Deze drankjes zijn met de jaren steeds meer trendy geworden, wat weer als gevolg heeft dat de vraag naar de Robustaboon enorm is toegenomen. Ondanks de toenemende vraag is Robusta wel goedkoper dan Arabica.
Bij Robusta zijn de exacte smaken er minder goed uit te halen dan bij Arabica. De Robusta koffieboon zorgt vooral voor een stevige en volle smaak.
TIP: Ontdek welke koffiebonen bij jou passen met behulp van onze Koffiebonen Keuzetool!
De herkomst
De Arabicaboon wordt geteeld in gebieden rond de evenaar op grote hoogtes. Van oorsprong komt de boon uit Ethiopië en Jemen.
Robusta groeit eveneens rond de evenaar, maar in lagergelegen gebieden. Deze meer bitterre koffieboon komt van origine uit Centraal- en West-Afrika en ook Ethiopië.
Hoe herken je de bonen?
De Robusta koffieboon is kleiner, maar wel iets zwaarder dan de Arabicaboon. Ook hebben die bonen een donkerder bruine kleur dan Arabica, wanneer deze gebrand zijn. Voor het brandingsproces is Robusta meestal bruingroen van kleur. Arabica kan zelfs verschillen van geelachtig tot groen-/ blauwgrijs. Ook herken je de Arabicabonen aan de ovale vorm. Robusta is daarentegen ronder van vorm.
Melanges
Vanwege de verfijnde smaken van Arabica is deze koffieboon ideaal voor een 100% Arabica kopje koffie. Omgekeerd is dit niet het geval bij Robusta. Een 100% Robusta bakje kom je nauwelijks tegen. Echter is deze bijna altijd wel toegevoegd in een melange. De Robusta zorgt in dat geval voor het fijne bittertje, de (voor veel koffieleuten) onmisbare cremalaag en de extra cafeïneboost om de ochtend door te komen.
Ontdek onze favoriete koffiebonen!