Een heerlijke vers gezette cappuccino met goed opgeklopte volle melk en een tikkeltje cacaopoeder er bovenop op een gezellig zonnig terrasje in het Italiaanse Florence in juni. Dat wil je toch iedere dag? Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar je zou dat lekkere kopje koffie wel in huis kunnen halen. Maar welke apparaat gebruik je daarvoor? En kan je dat wel helemaal zelf? Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om gemakkelijk je eigen dagelijkse verse bakje koffie te zetten. In deze blog help ik je erachter te komen welke koffiezetmethode bij jou past: Filterkoffie, espressokoffie of oploskoffie, cupjes of toch pads?
De espressokoffie komt het dichtst in de buurt van de échte Caffè italiano. Er zijn tientallen manier om zo’n verse kop espresso op je eigen keukentafel te krijgen. Van een percolator van een tientje tot een elegante professionele luxe horeca espresso machine van 5.000 euro.
Maar wat is espresso precies? De letterlijke betekenis van espresso is ‘onder druk’. Het water wordt met zo’n 88 tot 95 graden Celsius door de gemalen koffie geperst. Met de juiste temperatuur, druk, doorlooptijd (22 tot 27 seconden) en barista (de persoon/ professional die de kop koffie maakt) zet je de perfecte espressokoffie. Vanwege de druk, olie, proteïne, suiker en verse (!) koffiebonen ontstaat het mooie crema-laagje.
In de horeca lopen genoeg knappe barista’s rond die met een professionele espressomachine het perfecte hartje, bloem of ander sierlijk kunstwerk in jouw cappuccino creëren. Maar ook thuis kom je een heel eind met wat goedkopere espressomachines. Zorg voor een goede koffiemaler, een ‘tamper’ (hier druk je de koffie mee aan in het koffiefilter) met een vriendelijke afdruk en, voor de latte- of cappuccinoliefhebbers, een goede melkopschuimer gevuld met verse melk.
Ben jij wat onhandiger (of luier) voor al deze apparatuur? Dan is een volautomatisch apparaat een erg fijne oplossing, die tevens steeds meer in de buurt komt van dezelfde espressokoffie kwaliteit. Hier heb je de maler, melkopschuimer en espresso in 1 machine en bedien je vaak met 1 druk op de knop.
Enkele goedkopere varianten om van een heerlijk kop espressokoffie te genieten, zijn een percolator, Mokkapot en AeroPress.
Koffies die jij nu kunt zetten: Ristretto, Espresso, Americano, Lungo, Flat White, Cappuccino, Caffé Latte en Latte Macchiato.
Een van de meest gebruikte koffiezetmethode van Nederland: gefilterde koffie. Hoe werkt het en waarom is het (weer) zo populair?
Om een kop (of kan) filterkoffie te krijgen, schenk je heet water op de gemalen koffie die in een filter ligt. Door het gebruik van een filter wordt de bittere smaak van de koffie voorkomen. 70% van de koffie blijft achter in het filter en resulteert in een koffiedrab. De overige wel oplosbare 30% van de gemalen koffie zorgt voor de smaak, kleur, aroma en mondgevoel.
Voor de lekkerste en perfecte kop filterkoffie spelen een aantal factoren mee:
Water. 98% van je bakkie bestaat uit water. Bronwater (er is zelfs speciaal koffiewater, ja echt) is het meest geschikt om koffie van te zetten. Dit water bevat namelijk de ideale mix van magnesium (zorgt voor de frisse smaken), calcium (zorgt voor volle en romige koffie) en waterstofcarbonaat (zorgt voor de juiste balans). Daarom zeggen fijnproevers dat kraanwater en gefilterd water voor een saaie smaak kunnen zorgen, omdat die de hiervoor genoemde punten mist.
Balans koffie en water. Voor iedere 30 gram koffie neem je 0,5 liter water.
Versgemalen koffie. Filterkoffie = extractie (extractie = scheiden van een stof uit een mengsel). Bij versgemalen koffie zijn alle stoffen nog aanwezig, zodat het water deze kan extraheren.
Watertemperatuur tussen 92 en 97 graden Celsius. Heet water is essentieel voor de doorstroom door de gemalen koffie en het filter. Echter, te heet water verbrandt de koffie!
Niet te fijngemalen koffie. In tegenstelling tot de espressomethode, heb je bij filterkoffie liever wat grover (medium tot grof) gemalen koffiebonen om wat sneller door te lopen. Bij té fijngemalen bonen worden de stoffen te snel afgegeven aan het water en dat kan leiden tot een bitter kopje.
Heb je al deze factoren gecheckt? Dan geniet jij normaliter binnen 4 tot 6 minuten van de aller lekkerste kop filterkoffie.
Het eerste voordeel: volgens velen is filterkoffie gewoon de lekkerste bak zwarte koffie om je ochtend mee te beginnen. Dat is eigenlijk al reden genoeg. En dat komt omdat het filter de meest bittere smaken eruit haalt. Met als gevolg een smaakvollere koffie.
Daarnaast profiteer je dat je in enkele minuten een hele kan hebt gezet. Perfect om al je bezoek op je verjaardag te voorzien van een kop koffie. En als je alles al klaar hebt (goede koffie, juist water) dan is het kinderlijk eenvoudig om koffie te maken. En als laatste voordeel als je je 2e kop pas iets later wilt drinken, laat je de koffiekan gewoon nog even op de warmhoudplaat staan. Zo hoef je die slechts nog maar in te schenken.
Nadeel is, dat filterkoffie niet echt geschikt is om lekkere cappuccino’s of latte macchiato’s te maken. Ook is deze methode niet aan te bevelen, als je aan 1 kopje koffie op een dag al genoeg hebt, vanwege het gebruik van een heel filter (afval).
Naast de traditionele filterkoffie machine, zijn er nog andere methodes om hetzelfde resultaat te krijgen, zoals machines die kleiner zijn of geen stroom nodig hebben. Enkele methodes zijn: Cafetière, Elektrische percolator, Aeropress, Hario V60, Kalita Wave, Clever Dripper, Chemex en cold brew.
Cups
Super eenvoudig en ook nog erg lekker! Doe je cupje met verse koffie in het apparaat, druk op de knop en klaar. De voordelen hoeven we niet meer uit te leggen. Toch delen we wat interessante informatie met jou.
Je hebt hierboven gelezen dat vers gemalen koffie, druk en doorlooptijd essentieel zijn voor de kwaliteit van je kop koffie, zoals de smaak, crema-laag, kleur en aroma’s. De koffie die vanuit een cupje wordt gezet, wordt direct na het brandproces gemalen en hermetisch afgesloten. De espressocups zijn voorzien van fijngemalen koffie en de ‘gewone’ kop koffie (oftewel Lungo) van wat grovere koffie.
De crema-laag is een gevolg van de verse koffie en de druk. De bovenkant van de cup is voorzien van een speciaal systeem dat geen lucht doorlaat, maar wel geopend wordt door de desbetreffende machine. Ook zorgt dit voor de druk die nodig is.
Met cups kun je ook heerlijk variëren met koffiesoorten. Zo kun je cappuccino’s, latte’s en zelfs chocomel maken.
De cupsmachines, van onder andere Nespresso en Nescafé zijn marketingtechnisch geweldig verzonnen. Ze hebben een relatief goedkoop koffieapparaat op de markt gebracht die prijstechnisch voor iedere klant interessant is. Maar het verdienmodel zit in de relatief dure koffiecups. Die moet je als klant eigenlijk wel van het koffiemerk kopen voor de ideale pasvorm.
Het idee van koffiepads (kussentjes) sluit wel een beetje aan op de koffiecups. Behalve dan dat in de koffiepads veel meer Hollandse glorie zit. Het bekendste koffiezetapparaat voor pads is ontwikkeld door Philips en de koffiepads door Jacobs Douwe Egberts.
Een koffiepad bestaat uit een papieren koffiefilter met daarin gemalen koffie. Vervolgens leg je de pad in de houder en het apparaat pompt er heet water doorheen.
De voordelen zijn ook wel duidelijk: je hebt super snel 1 of 2 kopjes lekkere koffie gezet. Ook kun je er tegenwoordig naast een zwarte koffie, ook heerlijke melkkoffies of chocomel van allerlei verschillende koffiemerken mee zetten.
Koffie drinken zonder dat er een duur elektrisch apparaat aan te pas komt. Dat doe je met ’s werelds meest gebruikte koffiemethode: oploskoffie. Deze eeuwenoude methode is goed voor zo’n 40% van de koffieproductie op de wereld!
Ben je op reis, zit je op de Mount Everest, op de camping of zit je op kamers? Dan is oploskoffie een ideale uitkomst om alsnog je cafeïne binnen te krijgen. Maar het smaakt ook zeker goed op kantoor of thuis. En helemaal als je geen zin hebt om veel moeite te doen voor je kop koffie.
Tip: oploskoffie is ook erg geschikt om te verwerken in dessert- en taartrecepten.
Nu is er ook nog een andere goede optie om je bakje koffie te drinken als je op reis of op de camping bent. Je kunt namelijk ook handmatig filterkoffie maken. Dat doe je door een filter met koffie op een (thermos)kan te zetten en er vervolgens heet water over te gieten.
Nu zijn wij wel heel benieuwd hoe jij graag je koffie drinkt. Laat het ons weten!
Filterkoffie, espressokoffie of oploskoffie, cupje of pad? De koffiemethodes
Een heerlijke vers gezette cappuccino met goed opgeklopte volle melk en een tikkeltje cacaopoeder er bovenop op een gezellig zonnig terrasje in het Italiaanse Florence in juni. Dat wil je toch iedere dag?
Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar je zou dat lekkere kopje koffie wel in huis kunnen halen. Maar welke apparaat gebruik je daarvoor? En kan je dat wel helemaal zelf? Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om gemakkelijk je eigen dagelijkse verse bakje koffie te zetten. In deze blog help ik je erachter te komen welke koffiezetmethode bij jou past: Filterkoffie, espressokoffie of oploskoffie, cupjes of toch pads?
TIP: Lees meer over de verschillende koffiemachines én de beste deals!
Espressokoffie
De espressokoffie komt het dichtst in de buurt van de échte Caffè italiano. Er zijn tientallen manier om zo’n verse kop espresso op je eigen keukentafel te krijgen. Van een percolator van een tientje tot een elegante professionele luxe horeca espresso machine van 5.000 euro.
Maar wat is espresso precies? De letterlijke betekenis van espresso is ‘onder druk’. Het water wordt met zo’n 88 tot 95 graden Celsius door de gemalen koffie geperst. Met de juiste temperatuur, druk, doorlooptijd (22 tot 27 seconden) en barista (de persoon/ professional die de kop koffie maakt) zet je de perfecte espressokoffie. Vanwege de druk, olie, proteïne, suiker en verse (!) koffiebonen ontstaat het mooie crema-laagje.
In de horeca lopen genoeg knappe barista’s rond die met een professionele espressomachine het perfecte hartje, bloem of ander sierlijk kunstwerk in jouw cappuccino creëren. Maar ook thuis kom je een heel eind met wat goedkopere espressomachines. Zorg voor een goede koffiemaler, een ‘tamper’ (hier druk je de koffie mee aan in het koffiefilter) met een vriendelijke afdruk en, voor de latte- of cappuccinoliefhebbers, een goede melkopschuimer gevuld met verse melk.
Ben jij wat onhandiger (of luier) voor al deze apparatuur? Dan is een volautomatisch apparaat een erg fijne oplossing, die tevens steeds meer in de buurt komt van dezelfde espressokoffie kwaliteit. Hier heb je de maler, melkopschuimer en espresso in 1 machine en bedien je vaak met 1 druk op de knop.
Enkele goedkopere varianten om van een heerlijk kop espressokoffie te genieten, zijn een percolator, Mokkapot en AeroPress.
Koffies die jij nu kunt zetten: Ristretto, Espresso, Americano, Lungo, Flat White, Cappuccino, Caffé Latte en Latte Macchiato.
Bekijk de beste deals voor espressomachines
Filterkoffie
Een van de meest gebruikte koffiezetmethode van Nederland: gefilterde koffie. Hoe werkt het en waarom is het (weer) zo populair?
Om een kop (of kan) filterkoffie te krijgen, schenk je heet water op de gemalen koffie die in een filter ligt. Door het gebruik van een filter wordt de bittere smaak van de koffie voorkomen. 70% van de koffie blijft achter in het filter en resulteert in een koffiedrab. De overige wel oplosbare 30% van de gemalen koffie zorgt voor de smaak, kleur, aroma en mondgevoel.
Voor de lekkerste en perfecte kop filterkoffie spelen een aantal factoren mee:
Heb je al deze factoren gecheckt? Dan geniet jij normaliter binnen 4 tot 6 minuten van de aller lekkerste kop filterkoffie.
Bekijk de beste deals voor filtermachines
Enkele voor- en nadelen
Het eerste voordeel: volgens velen is filterkoffie gewoon de lekkerste bak zwarte koffie om je ochtend mee te beginnen. Dat is eigenlijk al reden genoeg. En dat komt omdat het filter de meest bittere smaken eruit haalt. Met als gevolg een smaakvollere koffie.
Daarnaast profiteer je dat je in enkele minuten een hele kan hebt gezet. Perfect om al je bezoek op je verjaardag te voorzien van een kop koffie. En als je alles al klaar hebt (goede koffie, juist water) dan is het kinderlijk eenvoudig om koffie te maken. En als laatste voordeel als je je 2e kop pas iets later wilt drinken, laat je de koffiekan gewoon nog even op de warmhoudplaat staan. Zo hoef je die slechts nog maar in te schenken.
Nadeel is, dat filterkoffie niet echt geschikt is om lekkere cappuccino’s of latte macchiato’s te maken. Ook is deze methode niet aan te bevelen, als je aan 1 kopje koffie op een dag al genoeg hebt, vanwege het gebruik van een heel filter (afval).
Naast de traditionele filterkoffie machine, zijn er nog andere methodes om hetzelfde resultaat te krijgen, zoals machines die kleiner zijn of geen stroom nodig hebben. Enkele methodes zijn: Cafetière, Elektrische percolator, Aeropress, Hario V60, Kalita Wave, Clever Dripper, Chemex en cold brew.
Cups
Super eenvoudig en ook nog erg lekker! Doe je cupje met verse koffie in het apparaat, druk op de knop en klaar. De voordelen hoeven we niet meer uit te leggen. Toch delen we wat interessante informatie met jou.
Je hebt hierboven gelezen dat vers gemalen koffie, druk en doorlooptijd essentieel zijn voor de kwaliteit van je kop koffie, zoals de smaak, crema-laag, kleur en aroma’s. De koffie die vanuit een cupje wordt gezet, wordt direct na het brandproces gemalen en hermetisch afgesloten. De espressocups zijn voorzien van fijngemalen koffie en de ‘gewone’ kop koffie (oftewel Lungo) van wat grovere koffie.
De crema-laag is een gevolg van de verse koffie en de druk. De bovenkant van de cup is voorzien van een speciaal systeem dat geen lucht doorlaat, maar wel geopend wordt door de desbetreffende machine. Ook zorgt dit voor de druk die nodig is.
Met cups kun je ook heerlijk variëren met koffiesoorten. Zo kun je cappuccino’s, latte’s en zelfs chocomel maken.
De cupsmachines, van onder andere Nespresso en Nescafé zijn marketingtechnisch geweldig verzonnen. Ze hebben een relatief goedkoop koffieapparaat op de markt gebracht die prijstechnisch voor iedere klant interessant is. Maar het verdienmodel zit in de relatief dure koffiecups. Die moet je als klant eigenlijk wel van het koffiemerk kopen voor de ideale pasvorm.
Bekijk de beste deals voor koffiemachines voor cups!
Pads
Het idee van koffiepads (kussentjes) sluit wel een beetje aan op de koffiecups. Behalve dan dat in de koffiepads veel meer Hollandse glorie zit. Het bekendste koffiezetapparaat voor pads is ontwikkeld door Philips en de koffiepads door Jacobs Douwe Egberts.
Een koffiepad bestaat uit een papieren koffiefilter met daarin gemalen koffie. Vervolgens leg je de pad in de houder en het apparaat pompt er heet water doorheen.
De voordelen zijn ook wel duidelijk: je hebt super snel 1 of 2 kopjes lekkere koffie gezet. Ook kun je er tegenwoordig naast een zwarte koffie, ook heerlijke melkkoffies of chocomel van allerlei verschillende koffiemerken mee zetten.
Bekijk de beste deals voor koffiemachines voor pads (Senseo)!
Oploskoffie
Koffie drinken zonder dat er een duur elektrisch apparaat aan te pas komt. Dat doe je met ’s werelds meest gebruikte koffiemethode: oploskoffie. Deze eeuwenoude methode is goed voor zo’n 40% van de koffieproductie op de wereld!
Ben je op reis, zit je op de Mount Everest, op de camping of zit je op kamers? Dan is oploskoffie een ideale uitkomst om alsnog je cafeïne binnen te krijgen. Maar het smaakt ook zeker goed op kantoor of thuis. En helemaal als je geen zin hebt om veel moeite te doen voor je kop koffie.
Tip: oploskoffie is ook erg geschikt om te verwerken in dessert- en taartrecepten.
Nu is er ook nog een andere goede optie om je bakje koffie te drinken als je op reis of op de camping bent. Je kunt namelijk ook handmatig filterkoffie maken. Dat doe je door een filter met koffie op een (thermos)kan te zetten en er vervolgens heet water over te gieten.
Nu zijn wij wel heel benieuwd hoe jij graag je koffie drinkt. Laat het ons weten!
De beste deals voor koffiemachines
€349,00€299,00€274,80€229,00€107,94€89,95€119,94€99,95€25,14€20,95€766,80€639,00€718,80€599,00€115,14€95,95